NÄR EN VATTENLÄCKA HAR SKETT

Oavsett hur mycket eller lite vatten som läcker är det aldrig roligt när läckan upptäcks då det kan sluta med allvarliga skador i hemmet från läckage avlopp. Många reagerar med att få panik eller blir helt förstelnade eftersom de inte vet vad nästa steg är. Därför kommer du i det här inlägget få en kort guide på hur du ska agera vid händelse av en vattenläcka.

Stäng av vattnet

För att inte vattenskadan ska bli ännu större är det viktigt att du alltid börjar med att stänga av vattnet. Bor du i hus finns stoppvalvet oftast placerat i badrummet eller i köket. Vrid på den för att stoppa vattnet.  Om du märker att vattnet läcker från en tvättmaskin, kran eller toalett finns det ett valv vid rören eller slangen som du ska vrida på för att stänga av vattnet. Är det en väldigt stor mängd vatten som läckt är det viktigt att du också stänger av elen av säkerhetsskäl.

Hitta vattenläckan

Ibland är inte vattenläckan uppenbar. Det finns mycket i ett hem som kan vara källan till läckan. Därför ska du försöka att hitta var läckan finns. Vattenläckor från rör kan till exempel komma från dåligt isolerade duschar eller badkar. Men det kan också komma från din grannes hem eller från ditt tak.

Få bort vattnet

Nästa steg är att försöka göra ditt hem  så torrt som möjligt och få bort så mycket vatten som det bara går. Använd handdukar, moppar och annat som kan dra åt sig fukt för att torka golven. Är vattenläckan alltför stor kan du behöva använda en pump för att bli av  med vatten. Är vattenläckan något mindre finns det våt och torrdammsugare som är smidiga att använda vid sådana tillfällen.

Börja torkbehandlingen

När allt vatten är borta är det relativt bråttom att påbörja torkprocessen om det handlar om en större vattenläcka. Det är för att mögel kan börja bildas i fuktiga miljöer redan ett dygn efter en översvämning. Använd apparater som torkar rummet och ta bort alla möbler från rummet. Har du väggar som är tillverkade av gips behöver du kontrollera dem eftersom de lätt kan få fuktskador. Om du upptäcker att de är mjuka behöver du ersätta väggarna med nya. Om det har varit en större översvämning finns det avfuktare du kan hyra.

Förebygg

När allt är torrt och reparerat  kan det vara bra om du arbetar i förebyggande syfte för att minska risken att fler vattenläckor sker. Gör regelbundna kontroller av rören och investera i ett vattensskyddssystem. Ett vattensskyddssystem ger dig notiser när den upptäcker en vattenläcka och du kan därmed snabbt åtgärda det.