STÄDA RENT I ETT HUS

Att städa bostaden är ett måste, vare sig man gör det själv eller via en städfirma. Men att städa hus är oftast en stor skillnad på att hålla rent i en lägenhet – här är några tips som kan vara användbara och fakta om: hur påverkar det dig?

 

Tänk på ytorna 

De stora skillnaderna på en lägenhet och ett hus är uppenbart, och det handlar om ytorna. Det finns förstås flera stora lägenheter, men det är ytterst sällan en lägenhet är större än ett hus. Oftast skiljer sig både antalet kvadratmeter och våningar åt. 

Det är viktigt att veta att smuts och damm enkelt kan förflytta sig i ett hus. Det logiska är att tro att det är värre i en lägenhet. Men eftersom det oftast finns mindre rum, och i många fall är mindre personer som rör sig i det, innebär det att dammet oftast inte rör sig lika enkelt som i ett hus. 

 

Därför är ett grundläggande tips att städa regelbundet när man bor i en villa eller ett hus. Här går det att ha olika upplägg, mycket beroende på ens situation och förkärlek till att städa. För den som till exempel avskyr att dammsuga och hålla på är det smartare att ha bestämda städdagar där man städar lite mer rejält. I ett litet hus där man bor ensam räcker det med att ha en dag. Kanske söndagar, som i många hushåll blivit den officiella städdagen. 

Men om man bor många i ett hus – kanske en stor familj med olika spelkanaler – är det klokt att försöka dela upp städningen. Tisdag/onsdag och söndag är ett tips. Att städa oftare gör att man slipper de där riktigt tunga städen allt för ofta, vilket är både jobbigt och tråkigt. 

 

Dela upp vad du ska städa 

Se också till att göra upp ett litet schema på vad du ska städa. Att varje tisdag eller onsdag städa  badrummet och köket är en idé att använda sig av. Det är två rum som är viktigt att hålla rent, och är lite tyngre rent generellt. Söndagarna (eller vilken dag man nu föredrar) kan användas till att gå igenom andra delar av huset. Till exempel att lite enkelt dammsuga rummen. Det behöver man inte göra slaviskt. Men gör man det en gång i veckan kan det räcka långt, men det beror återigen på hur man bor. Att tänka på är också att lägga in två dagar med grövre städning ungefär varje varannan vecka, om man är en väldigt stor familj. Istället för att bara dammsuga och städa grundläggande kan man se till att skura golv, damma toppen på hyllorna och göra rent lister.